V. Maňka vidí perspektívu spolupráce s čínskym regiónom Che-nan

15.06.2012 Banská Bystrica

Banská Bystrica 15. júna (TASR) - Vyhlásenie o zámere založenia partnerských vzťahov medzi Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK) a provinciou Che-nan v Čínskej ľudovej republike podpísali dnes predseda BBSK Vladimír Maňka spolu s podpredsedom provincie Che-nan Wang Pingom.

"Maňka vidí perspektívu spolupráce s regiónom Che-nan najmä v oblasti vzdelávania, vedy a inovácií," konkretizovala pre TASR Iveta Kureková z oddelenia vzťahov s verejnosťou a protokolu Úradu BBSK. Prínosom pre obe strany podľa neho môže byť aj spolupráca v oblasti kultúry, doplnila.

Na stretnutí s delegáciou čínskej provincie sa zúčastnila aj podpredsedníčka Národnej rady SR Jana Laššáková a rektorka Univerzity Mateja Bela Beata Kosová.

Čínskej delegácii Maňka tiež oznámil, že sa hľadá partner pre Letisko Sliač, a to v oblasti osobnej, ale i nákladnej leteckej dopravy. Spomenul tiež, že Slovensko vyrába najviac automobilov v prepočte na jedného obyvateľa a v tejto súvislosti ocenil, že sa v uplynulom roku zvýšil vývoz vozidiel do Číny, pokračovala Kureková.

Wang Ping počas návštevy v Úrade BBSK predstavil región Che-nan, ktorý sa rozprestiera v povodí Žltej rieky. V priemyselnej výrobe je zameraný najmä na ťažký priemysel - strojárstvo, automobilový priemysel, priemysel obnoviteľných zdrojov, výrobu hliníka a ťažbu uhlia. Letiská v Che-nane podľa neho prepravia ročne priemerne 10 miliónov cestujúcich a preto si myslí, že by pre nich mohla byť zaujímavá možnosť spolupráce s Letiskom Sliač. "Pozval predsedu Maňku na návštevu provincie Che-nan, kde by mohol diskutovať aj na túto tému," uviedla Kureková.
 

Vyberte región